20839

ProjectInterieur Villa Bergstein
LocatieKerkrade
OpdrachtgeverAquarius 2002 Beleggingen b.v.
Ontwerp - uitvoering2012 - 2013
FotografieBuro de Munck

De restauratie van het rijksmonument ‘Villa Bergstein’ tot een kantoorverzamelgebouw. Deze villa is in opdracht van P. Bergstein in traditionalistische stijl ontworpen door Architect C.J. Duykers.

De villa is in oorspronkelijke staat hersteld. Om de villa een alzijdige uitstraling te geven is de zijgevel grenzend aan het verbindend pad naar Rolduc voorzien van twee grote gevelopeningen en een tweede entree. De villa oriënteert zich nu meer naar de stad toe. De gevelopeningen zijn zorgvuldig gepositioneerd, rekening houdend met de structuur van de villa.
Een tweede toevoeging is een expressieve dakkapel die gericht is naar de binnenstad. De dakkapel vormt een insnede in het monumentale dak en toont letterlijk de structuur van het pand. Beide toevoegingen brengen de villa weer in balans.

De oude elementen zijn in oude staat teruggebracht terwijl de toevoegingen aan de villa architectonisch eigentijds zijn.
Het interieur is met name aangepast aan de eisen van deze tijd. Voor het overige zijn alle ruimten intact gebleven en zorgvuldig en ingetogen gerestaureerd. De monumentale traphal is geschilderd in een palet van pasteltinten om de dynamiek en veelvoudigheid van het kantoor als verzamelgebouw aan te duiden.
De tuin van de villa wordt deels gebruikt om te parkeren. Het parkeren wordt deels ingebed in het groen.